Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

“Από τις οθόνες του κόσμου”






 
 
 
“Από τις οθόνες του κόσμου”
Αργεντινή: 3 μέρες, 6 ταινίες
9 – 11 Δεκεμβρίου 2017
Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δημ. Χατζής»
Είσοδος Ελεύθερη
  

Πρόγραμμα ταινιών αφιερώματος
Σάββατο 9/12, 8 μμ
D-HUMANOS (Ανθρώπινα-Δ) (Αργεντινή, 2011, 93΄) των Ουλίσες Ροσέλ, Πάμπλο Νίσενσον, Μιγκέλ Περέιρα κ.α.
Εξήντα τρία χρόνια μετά από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εννέα σκηνοθέτες από την Αργεντινή αναλαμβάνουν ένα περίπλοκο εγχείρημα: να καταγράψουν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα τους.
Τα εννέα μικρού μήκους δημιουργικά ντοκιμαντέρ που αποτελούν την ταινία αντικατοπτρίζουν την Αργεντινή και τους ανθρώπους της, την ιδιοσυγκρασία τους, τα προβλήματα και τις αγωνίες τους. Αποτελούν, επίσης, έναν τρόπο διάδοσης των επιτευγμάτων αυτής της Διακήρυξης και της σημασίας της, δηλαδή της τήρησής της και της ισχύος της για όλους.
Σάββατο 9/12, 10 μμ
Verdades Verdaderas. La vida de Estela. (Πραγματικές Αλήθειες. Η ζωή της Εστέλα) του Nicolás Gil Lavedra, με τους Susu Pecoraro, Alejandro Awada, Laura Novoa, Φερνάν Μοίρας, Inés Efron, Carlos Portaluppi, Guadalupe Docampo, Guido Botto Fiara, Martin Salazar, Nicholas Condito, Elcida Villagra, Rita Cortese.
 
Η ζωή της Εστέλα ντε Καρλότο, πρόεδρου  των «Γιαγιάδων της Πλατείας Μαΐου». Η Εστέλα ήταν μια κυρία  της μεσαίας τάξης που μοίραζε το χρόνο της ανάμεσα στην οικογένειά της και τη δουλειά της ως διευθύντριας σχολείου και ζούσε εντελώς απομακρυσμένη  από κάθε πολιτική δραστηριότητα. Ωστόσο, μετά την απαγωγή και τη δολοφονία της κόρης της, Λάουρα, μεταξύ 1977 και το 1978, και την εξαφάνιση του εγγονού της  Γκίντο που τον  κρατούσαν οι απαγωγείς του, η ζωή της άλλαξε εντελώς.
Βραβεία: 2011: Φεστιβάλ Valladolid - Seminci: Επίσημη Επιλογή του διαγωνισμού ταινιών.
 
...................................................................................................................................................
 
Κυριακή 10/12 8μμ
Kamchatka (Αργεντινή, 2002, 104΄) του Marcelo Piña με τους Ricardo Darín, Cecilia Roth, Héctor Alterio, Fernanda Mistral, Tomás Fonzi, Monica Scapparone, Milton de la Canal, Matías del Pozo, Evelyn Dominguez, Leticia Bredice, Nicolas Cantafio, Gabriel Galindez, Maria Socas, Juan Carrasco, Demian Bugallo, Valentine Neighborhood, Oscar Ferrigno, Alberto Silva.
Τα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας στην Αργεντινή όπως τα βιώνει ο  Χάρι, ένα δεκάχρονο αγόρι που το μόνο που  θέλει  είναι να παίξει και να κάνει φασαρίες με τον μικρό αδελφό του. Ωστόσο, το 1976 , όταν η οικογένειά του που διώκεται από τη δικτατορία, αναγκάζεται να κρυφτεί στην εξοχή, ξεκινά μια νέα ζωή που θα βάλει τέλος στην παιδική του ηλικία.
 
Κυριακή 10/12 10 μμ
La novia errante (Η περιπλανώμενη φιλενάδα) (Αργεντινή, 2006, 85 λεπτά), της Άννα Κατς με τους Άννα Κατς, Κάρλος Πορταλούππι, Ντανιέλ Έντλερ, Έρικα Ρίβας, Αρτούτο Γκετς, Βιολέτα Ουρτιζμπερέα, Νικολάς Τακόνι, Κατρίν Μπικάρ.
Η Ινές κι ο φίλος της μαλώνουν μέσα σ’ ένα λεωφορείο, καθώς πηγαίνουν στο Μαρ ντε λας Πάμπας, μια λουτρόπολη, όπου σκοπεύουν να κάνουν ολιγοήμερες διακοπές. Τη στιγμή που πρέπει να κατέβουν από το λεωφορείο, η Ινές μένει μόνη διότι ο φίλος της δεν την ακολουθεί. Ξεκινούν λοιπόν γι’ αυτήν περίεργες διακοπές, με βόλτες στο δάσος, μαθήματα τοξοβολίας, γνωριμίες συμπαθητικών ξένων που γίνονται οι εφήμεροι φίλοι της, ενώ παράλληλα προσπαθεί να ξανακερδίσει τον άντρα που αγαπά.
Κατάλληλο για άνω των 15 ετών.
 
 ......................................................................................................................................................
 
Δευτέρα 11/12, 8μμ
Rey Milo (Ο βασιλιάς Μίλο) (Αργεντινή, 2013, 90΄) του Φεδερίκο Μπαρέιρο.
Μια παθιασμένη προσωπογραφία του Μίλο Λόκετ, του σημαντικότερου εικαστικού καλλιτέχνη της Αργεντινής. Το ίδιο λατρεμένος όσο κι εξορκισμένος, ο Μίλο ζει σαν αστέρι της ροκ και ζωγραφίζει λες και δεν υπάρχει αύριο.
Αλλά, η ζωή του στην ιδιαίτερη πατρίδα του στην εξοχή, βασίζεται στη φιλανθρωπική του δράση. Μια κινηματογραφική προσωπογραφία της τέχνης, των επιχειρήσεων, της αφοσίωσης και της αλληλεγγύης.
 
Δευτέρα 11/12, 10 μμ
Bar “El Chino” (Μπαρ “El Chino”) (Αργεντινή, 2003, 100΄) του Daniel Burak, με τους Boy Olmi, Jimena La Torre, José Sacristán, Juan Pablo Baillinou, Ernesto Larrese, Lucas Santa Ana y otros.
Το μπαρ "El Chino" είναι ένα μέρος με ξεφτισμένους τοίχους, στο οποίο διατηρείται η ουσία του τανγκό. Οι βετεράνοι ήρωες είναι εμβληματικοί, ιδιαίτερα ο ιδιοκτήτης του, ο Χόρχε Γκαρσές, γνωστός ως 'El Chino' (ο Κινέζος).
Όσο ζούσε, ήταν σημείο έλξης για πολύν κόσμο που έβρισκε στο μπαρ και στους καλλιτέχνες του την αξία του αυθεντικού, χωρίς προσωπεία και εμπορικά τρικ.
Ο Χόρχε, ένας κινηματογραφιστής, τραβάει επί μήνες σκηνές στο μπαρ, με την ιδέα να κάνει ένα ντοκιμαντέρ που να συλλαμβάνει την ουσία της ατμόσφαιρας του μπαρ, αλλά σταματάει όταν ο Τσίνο πεθαίνει.
Όταν γιορτάζει εκεί τα γενέθλιά του, γνωρίζει τη Μαρτίνα, η οποία τραβάει σκηνές για την τηλεόραση. Μετά από πολλές συζητήσεις, αποφασίζουν να κάνουν μαζί μια ταινία για το μπαρ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου