Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

Η ζωή είναι αλλού

Μαρία Κατσουνάκη ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ
«Γίνεστε σημαιοφόροι του λαϊκισμού», είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή το ζήτημα της επιλογής των σημαιοφόρων βάσει κλήρωσης. «Για εσάς αριστεία είναι το εθνικό μας σύμβολο να το κρατάνε παιδάκια με τον καλύτερο βαθμό», συνέχισε. Και κορύφωσε: «Το εθνικό σύμβολο έχουν όλοι το δικαίωμα να το κρατούν. Αριστεία για εμάς είναι να ανοίγουν τα σχολεία στην ώρα τους, να ανοίγουμε βιβλιοθήκες, να κρατάμε στη χώρα τους επιστήμονες, να δίνουμε στους νέους υποτροφίες και μεταπτυχιακά προγράμματα».

Παίζοντας ο ΣΥΡΙΖΑ και τους δύο ρόλους, της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, περιορίζει το αντιπολιτευτικό οπλοστάσιο. Κλέβει και τις δικές του ατάκες, υποχρεώνοντας τη Ν.Δ. να αντιδρά με γενικές εκτιμήσεις εκθεσιακής εμπνεύσεως, μιλώντας για «αναξιοκρατία» ή για «πλήρη αντίθεση με τις ιδέες και τις αξίες των ανθρώπων που θέλουν και αγωνίζονται για την ατομική αλλά και τη συνολική πρόοδο της πατρίδας μας»...
Διαλύεται η τριτοβάθμια εκπαίδευση με το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ και –ω της σύμπτωσης– το υπουργείο Παιδείας ανοίγει θέματα περί σημαιοφόρων στην έκτη δημοτικού, έπαρσης της σημαίας και πρωινής προσευχής, που ενεργοποιούν αυτοματοποιημένα ανακλαστικά όλων των πολιτικών παρατάξεων και της κοινωνίας. Οι επικοινωνιακές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης είναι εμφανείς όσο και ο αποπροσανατολιστικός μηχανισμός που αναζωπυρώνει εντάσεις κατασκευάζοντας προκλήσεις.
Παρακολουθείς ρεπορτάζ στους δρόμους και αντιλαμβάνεσαι ότι η κοινωνία, ο κόσμος, σε υψηλά ποσοστά, είναι «αλλού». Η ζωή του ορίζεται από την οικονομική ασφυξία, την υπερφορολόγηση, τις απανωτές «ρυθμίσεις», τα χρέη. Η επικείμενη χαλάρωση των capital controls έφθασε να αφορά ελάχιστους (πόσα νοικοκυριά απασχολεί αν το μηνιαίο όριο ανάληψης είναι 1.640 ή λίγο παραπάνω;). Στα ερωτήματα των ρεπόρτερ πώς πρέπει να ορίζεται ο σημαιοφόρος στην έκτη δημοτικού, οι πολίτες απαντούν αδιάφορα...
Ο ΣΥΡΙΖΑ ορίζει την ατζέντα και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση. Η θεσμική αντιπολίτευση ακολουθεί ασθμαίνουσα, κάνοντας χρήση ενός καταγγελτικού λόγου που δεν επαρκεί και, κυρίως, δεν πείθει για τη μεταρρυθμιστική δυναμική την οποία επαγγέλλεται. Για την κυβέρνηση είναι βολικό· τη βοηθάει να συντηρείται στην εξουσία και να αποποιείται ευθύνες, να αρδεύεται από το παρελθόν στο οποίο βασίζεται και να αναπαράγει τη χειρότερη εκδοχή του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει και δεν μπορεί να αλλάξει. Η Ν.Δ.;
ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου