Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

ΕΞΑΥΔΑ: Κουζίνα με Ψυχή -SOUL KITCHEN (2009)

                                      Η κωμωδία του Τούρκου  γεννημένου στη Γερμανία Φατίχ Ακίν έχει έντονο ελληνικό χρώμα


             Ο Ζήνος, γιος Ελλήνων μεταναστών, είναι ιδιοκτήτης του εστιατορίου Soul Kitchen που βρίσκεται στην περιοχή Βίλχελμσμπουργκ του Αμβούργου. Πρόκειται για μια παλιά βιομηχανική αίθουσα που ο ίδιος αγόρασε και μετέτρεψε κάποτε σε εστιατόριο, δίχως να έχει αξιόλογες γνώσεις στον τομέα της μαγειρικής. Τώρα πλέον το διατηρεί έχοντας χάσει κάθε ενθουσιασμό. Όταν μάλιστα η Γερμανίδα κοπέλα του η Ναντίν (Φελίν Ρόγκαν) φεύγει λόγω εργασίας στην Σαγκάη δεν βλέπει μέλλον πια για τον εαυτό του στο Αμβούργο. Δεν θέλει όμως να πουλήσει το Soul Kitchen, με το οποίο νιώθει συναισθηματικά συνδεδεμένος και αποφασίζει να βρει διαχειριστή.

            Προσλαμβάνει καινούριο μάγειρα (Μπιρόλ Ουνέλ) που μαζί με τη σερβιτόρα Λουτσία (Άννα Μπέντερκε) και τον Λουτς (Λούκας Γκρεγκόροβιτς) θα αλλάξει το ύφος του εστιατορίου, το οποίο στη συνέχεια κινεί την περιέργεια νέων πελατών. Ο Ζήνος όμως - παρ´όλη την οικονομική επιτυχία που έχει τώρα - παραμένει αποφασισμένος να εγκαταλείψει τη χώρα και να ακολουθήσει τη Ναντίν στη Σαγκάη. Παραδίδει το εστιατόριο στον αδερφό του Ηλία (Μόριτς Μπλάιμπτροϊ) που έχει μόλις αποφυλακιστεί υπό όρους και επιστρέφει μονάχα τα σαββατοκύριακα στην φυλακή. Για τον Ηλία το Soul Kitchen σημαίνει την ευκαιρία για πρόωρη αποφυλάκιση. Εμφανίζεται επίσης ο Τόμας Νόιμαν (Βόταν Βίλκε Μέρινγκ), ένας Γερμανός πρώην συμμαθητής του Ζήνου, που χρησιμοποιεί αθέμιτα μέσα για να του πάρει το εστιατόριο. Ο Ηλίας όμως αποτελεί εύκολη λεία για το Νόιμαν αφού γνωρίζει το μυστικό του.

             Τελικά ο Ζήνος θα συνειδητοποιήσει με οδυνηρό τρόπο ποιος είναι ο τόπος για τον οποίο αξίζει να αγωνιστεί. Και θα αγωνιστεί.
Ο Φατίχ Ακίν δοκιμάζει για πρώτη φορά να παρουσιάσει τους χαρακτήρες του μέσα από το πρίσμα κωμικών-σπονδυλωτών καταστάσεων και το εγχείρημα του αυτό σε γενικές γραμμές κρίνεται επιτυχημένο.

      Ιδιαίτερη αναφορά στις πραγματικά απολαυστικές μουσικές επιλογές, με την soul όπως είναι φυσικό να κυριαρχεί. Ακούγονται έξυπνες διασκευές κομματιών από ανατολίτικα , rock μέχρι και ένα όμορφο ελληνικό blues.

Γερμανική παραγωγή-2009   Σκηνοθεσία Φατίχ Ακίν   Παίζουν:Αδάμ Μπουσδούκος, Μόριτζ Μπλάιμπτροϊ, Μπιρόλ Ουνέλ, Άννα Μπέντερκε  Διάρκεια: 99;

Video-Τrailer της ταινίας : https://www.youtube.com/watch?v=olTXqGrJytk

Προβολές: Κυριακή 18/6 & Δευτέρα 19/6 και ώρα 9:15 μ.μ.
Οικονομική ενίσχυση : 2 ευρώ
Τηλ. επικοινωνίας 6945377240

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου