Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Κυριακές στο πανί: Βιττόριο ντε Σίκα, Οι Καταδικασμένοι της Αλτόνα


«Κυριακές στο πανί»
Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δημήτρης Χατζής»
Ώρα έναρξης: 8.30 μ.μ
Είσοδος ελεύθερη
Κυριακή 23 Απριλίου 2017
Βιττόριο ντε Σίκα, Οι Καταδικασμένοι της Αλτόνα
(I sequestrati di Altona, 1962, Ιταλία - Γαλλία, διάρκεια: 114΄)
Οι Καταδικασμένοι της Αλτόνα είναι ένα ιταλο-γαλλικό φιλμ σε σκηνοθεσία του Βιττόριο ντε Σίκα, βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Ζαν Πωλ Σαρτρ, σε παραγωγή Κάρλο Πόντι και με πρωταγωνιστές τους: Σοφία Λόρεν, Μαξιμίλιαν Σελ, Φρέντερικ Μαρτς, Ρόμπερτ Βάγκνερ και Φρανσουάζ Πρεβό.

Ο Άλμπρεχτ φον Γκέρλαχ (Μαρτς), ιδιοκτήτης μιας από τις μεγαλύτερες γερμανικές βιομηχανικές φίρμες, καθώς πεθαίνει ζητεί από τον γιο του Βέρνερ (Βάγκνερ), έναν δικηγόρο παντρεμένο με μια ηθοποιό (Λόρεν), να αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση, η οποία στο παρελθόν συνέβαλε στην οικοδόμηση της ναζιστικής πολεμικής μηχανής.
Ο μεγαλύτερος αδερφός του Βέρνερ, Φραντς (Σελ), ήταν εκείνος που διηύθυνε την εταιρία στη διάρκεια του πολέμου και - κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου - στη συνέχεια εκτελέστηκε ή τουλάχιστον αυτό πιστεύουν όλοι. Στην πραγματικότητα ο Φραντς γλύτωσε και ζει στη σοφίτα της οικογενειακής έπαυλης στην Αλτόνα, υπό τη φροντίδα και την επιτήρηση της αδερφής του Λένι (Πρεβό).
Η ασπρόμαυρη φωτογραφία του φιλμ ανήκει στον Ρομπέρτο Τζεράρντι και η μουσική επιμέλεια του Φράνκο Φεράρα αποτελεί επιλογή και διασκευή μιας πλειάδας αριστουργηματικών κομματιών του Ρώσου συνθέτη Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Βραβείο Νταβίντ Ντονατέλο για τον ντε Σίκα, ως καλύτερος σκηνοθέτης εκείνης της χρονιάς στην Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου