Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Μη κρατικά πανεπιστήμια. Πότε; Τώρα; Ποτέ;

Προσθήκη λεζάντας
Του  ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Η πικρή αλήθεια είναι ότι «η ζημιά στην οικονομία διορθώνεται, στην παιδεία όχι»

Προχθές στη Βουλή ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε, άθελά του, το μέγεθος της κρίσης στην παιδεία. Είπε: «Είμαστε όλοι προϊόν των βιωμάτων μας, της πορείας μας και της καταγωγής μας. Είμαι περήφανος για τη δική μου πορεία γιατί ήταν τιμή μου να συμμετέχω στους αγώνες του ’90-91». Ο πρθ έχει απόλυτο δίκιο! Ναι, όντως, η παιδεία είναι σε βαθιά κρίση, εδώ και 2 χρόνια επί διακυβέρνησής του δεν έχει γίνει ούτε μία κατάληψη! Ούτε έναν καθηγητή δεν έχτισαν στο γραφείο του! Τι παιδιά μεγαλώνουμε; Πώς θα πάνε μπροστά; Χωρίς βιώματα; Τι πάθανε ξαφνικά πάνω στην εφηβεία τους και κόψανε τις καταλήψεις; Ποιος Μπαλτάς τους έκοψε τα φτερά, ποιος Φίλης; Ίσως να είδαν ότι οι υπόλοιποι που κάναμε καταλήψεις τότε, τελικά ούτε μετακλητοί δεν αξιωθήκαμε! Μας έφαγαν οι Καρανίκες και τα Χωνιά.

Η συζήτηση στη Βουλή ήταν για την παιδεία. Το γράφω ξανά, για την παιδεία. Ο Τσίπρας μονολογούσε για τη διαπλοκή, τον Καλογρίτσα, τον ΣΚΑΪ, για τα χρέη Πασόκ και ΝΔ. Πάλι καλά που είπε για τις καταλήψεις να μπει έστω και για λίγο εντός θέματος. Και το ξέσκισε στο άσχετο: «Ό,τι και να κάνετε, οι φίλοι και οι προστατευόμενοί σας θα περάσουν από το ταμείο και θα πληρώσουν». Ο Μητσοτάκης σαν υπνωτισμένος έτρωγε τα γκολάκια από τον πρθ και απαντούσε για Καλογρίτσες και Μουχρίτσες και για τη Φωτίου και τη δήλωσή της για τους δημόσιους υπάλληλους. Η Φώφη είπε για τον Καλογρίτσα, την τράπεζα Αττικής, το Συριζαchannel και το ’81! Ο Κουτσούμπας εκφώνησε τον ίδιο λόγο που έχει εύκαιρο ο εκάστοτε ΓΓ του ΚΚΕ από γενιά σε γενιά για κάθε εκδήλωση, και το αποκορύφωσε lol με «κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων, δεν μπορείτε να κρύψετε την πραγματικότητα που βίωνε η νεολαία τότε στη Σοβιετική Ένωση». Πάνε 27χρόνια, δεν θα το έμαθε, Goodbye LeninO Λεβέντης θυμήθηκε τα γκάλοπ, το κανάλι του, την απλή αναλογική, και το γλέντησε με έναν ύμνο στον πρωθυπουργάρα: «Τα προβλήματα είναι μεγάλα, 100 Τσίπρες να υπήρχαν δεν θα μπορούσαν να σηκώσουν αυτό το βάρος». Έχει κάνει και ο Λεβέντης καταληψίας, όπως ο Αλέξης και ξέρει (έστω τηλεοπτικών συχνοτήτων).
Θυμίζω ότι η συζήτηση ήταν για την παιδεία! Θα μπορούσαν να πουν: για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων σε μια χώρα που 60 χιλιάδες έλληνες φοιτητές σπουδάζουν στο εξωτερικό, ενώ κανένα παιδί από το εξωτερικό δεν επιλέγει να σπουδάσει εδώ, για την αντικατάσταση των θρησκευτικών κατήχησης με τη θρησκειολογία, για το χωρισμό κράτους-εκκλησίας, για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, για τα «ασχημόκαστρα» και τους συλλόγους κηδεμόνων, για τα 37.000 παιδιά που θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών, για την ηλίθια κατάργηση από τη ΝΔ (με την ψήφο και του Μητσοτάκη) του νόμου Διαμαντοπούλου για την 3βάθμια και τα συμβούλια, για την αναβάθμιση της επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης, για την υποκρισία των «αριστερών» πολιτικών που στέλνουν τα βλαστάρια τους σε ιδιωτικά σχολεία ενώ απαγορεύουν τα μη κρατικά πανεπιστήμια! Θα μπορούσαν να πουν για την απουσία των ελλ. Σχολών από τον Διεθνή Πίνακα Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS 2016-2017, τελευταίοι και καταϊδρωμένοι, λόγω της αδυναμίας τους να προσεγγίσουν νέους ερευνητές από το εξωτερικό. Θα μπορούσαν να πουν για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών στα κόμματα. Τζιζ. Θα μπορούσαν να μιλήσουν για την παιδεία, για τη συνέχεια, για το μέλλον. Αυτοί όμως επέλεξαν να μιλήσουν για το δικό τους παρελθόν, το δικό τους παρόν και το δικό τους κομματικό μέλλον. Όχι για την παιδεία. Όχι για το μέλλον έξω από τα κόμματα.  
Α ναι, δεν το έδειξαν τα δελτία ειδήσεων, και δεν θα το διαβάσατε. Υπήρξε και κάποιος που μίλησε μόνο για την παιδεία σε ολόκληρη την ομιλία του. Ναι, δεν κάνω πλάκα. Μίλησε μόνο για την παιδεία, για «μη κρατικά πανεπιστήμια Τώρα» και αναφέρθηκε σε ό,τι συζητάμε στις παρέες μας οι «κανονικοί» άνθρωποι. Για όλα τα παραπάνω, διαβάστε τα μόνοι σας αν θέλετε. Ναι ξέρω, θα πεις, αυτός είναι «υπάλληλος του μπόμπολα» και άλλες σάλτσες λάσπης, τι να κάνουμε, αφού δεν τα είπε ούτε καν ο υπουργός Παιδείας, κάποιος από τους 300 έπρεπε να τα πει.
Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν επιτρέπει τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων. Δεν ξέρω αν οι ελληναράδες γράφαμε ήδη όταν οι Ευρωπαίοι έτρωγαν βελανίδια, αλλά το σίγουρο είναι ότι σήμερα, όταν αυτοί εκπαιδεύονται, μορφώνονται, σπουδάζουν, εμείς τρώμε άφθονο σανό (made in Greece). Μόνοι μας. Από μόνοι μας. Απομονωμένοι.
Τα λινκ που έβαλα είναι οι απομαγνητοφωνήσεις των ομιλιών, δεν είναι τηλεοπτικά πλάνα, θέλουν διάβασμα, είναι συζήτηση για την παιδεία. Η πεδοία ίνε εκτώς μνιμωήου και θα μπορούσαι η ελινικί κιβέρνιση να τοιν αναδήξοι όπος πρέπη. Αλλά ακόμι κε σε αυτό τω θαίμα επέλεξαι να τα κάνη ώλα μαίσα από τιν κομματικοί πιξοίδα. Ώτι βολεύη τω κώμμα. Διαδόσται! Ο στρατιγοικώς σχαιδιασμώς της κιβέρνισις θέλοι νέους αγράμματους ψοιφωφώρους, να πλιρόνουν της σοιντάξοις μας. Δεν θέλει πολίτες. Θέλει 16χρονους να ψηφίζουν ό,τι τους πει το κόμμα, να κάνουν κατάληψη όταν τους πει το κόμμα, να στοχοποιούν όποιους καθηγητές τους πει το κόμμα. Το ίδιο και τα δοκιμασμένα παλικάρια από Πασόκ και ΝΔ. Υπήρξαν οι πρώτοι δάσκαλοι. Οι μαθητές τους στο Σύριζα τους ξεπέρασαν.
Γιατί η πικρή αλήθεια είναι ότι «η ζημιά στην οικονομία διορθώνεται, στην παιδεία όχι», και εκεί δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε κανέναν άλλον. Η ελληνική παιδεία είναι το είδωλο στον καθρέφτη που μας φτύνει. Και όλοι συνεχίζουμε σαν να μην έγινε τίποτα. «Έλα μωρέ τώρα», χέσε την παιδεία, έχουμε υπουργό τον Στυλιανίδη, τον Αρβανιτόπουλο, τον Μπαλτά, τον Λοβέρδο, τον Πελεγρίνη, τον Φίλη, τον κάθε τυχάρπαστο πολιτικάντη, ας πούμε ξανά για τη διαπλοκή των άλλων. Μέχρι να φύγουν όλοι οι νέοι μακριά, έξω, να κλείσουμε τις ομπρέλες για να δούμε αν είναι βροχή ή ροχάλες. Γιατί στη Βουλή ούτε μια σοβαρή συζήτηση για την παιδεία δεν μπορούμε να κάνουμε.
ΠΗΓΗ:  AV Logo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου