Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Γιατί φούντωσε ο «πόλεμος» με... την αριστερά του Κυρίου

ΙΕΡΗ ΟΡΓΗ ΓΙΑ Ν. ΦΙΛΗ

Γιατί φούντωσε ο «πόλεμος» με... την αριστερά του Κυρίου
Της Χαράς Καλημέρη
Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση κυβέρνησης -Εκκλησίας με αφορμή την επιχειρούμενη αλλαγή του μαθήματος των Θρησκευτικών στα σχολεία, την ίδια ώρα που το ζήτημα τείνει να μετατραπεί σε μείζον ενδοκυβερνητικό πρόβλημα λόγω της διαφορετικής στάσης του κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου.

Στο πλευρό του Νίκου Φίλη, πάντως, έσπευσαν να ταχθούν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενώ στήριξη στον υπουργό παρείχε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο εκρηκτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί δεν αποκλείεται να αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός να δώσει τη λύση, καθώς η επικοινωνία μεταξύ Εκκλησίας και υπουργείου Παιδείας έχει διαρραγεί. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας θα λάβει τις τελικές αποφάσεις του μέσω του επικείμενου ανασχηματισμού, όπου θα φανεί αν ο Νίκος Φίλης θα διατηρήσει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.
Ειδικότερα, ο «ιερός» πόλεμος φούντωσε μετά την επιστολή, σε οξείς τόνους, που έστειλε χθες ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προς τον υπουργό Παιδείας απαντώντας στις επικρίσεις του για τη στάση της Εκκλησίας σε κρίσιμες περιόδους της ελληνικής ιστορίας, όπως στην κατοχή και τη χούντα.
«Ο επίσημος ρόλος της Εκκλησίας στην περίοδο της Δικτατορίας ήταν συνεπής και αδιάβλητος για την αποστολή της, γι’ αυτό αποκλείει πλήρως τις οποιεσδήποτε ιδεοληπτικές ερμηνείες των οποιωνδήποτε επικριτών ή πολεμίων της» διεμήνυσε ο κ. Ιερώνυμος, χαρακτηρίζοντας ως αβάσιμες και πλασματικές τις επικρίσεις των οποιονδήποτε πολεμίων της εκκλησίας ότι δήθεν η Εκκλησία συνεργάστηκε με την δικτατορία. «Η υπόθεση της Εκκλησίας είναι υπόθεση ενός Λαού και όχι βεβαίως ενός υπουργού», υπογράμμισε ο αρχιεπίσκοπος κάνοντας λόγο για παραβίαση του Συντάγματος με τις αλλαγές που προωθεί ο Νίκος Φίλης στο μάθημα των Θρησκευτικών.
Γιατί φούντωσε ο «πόλεμος» με... την αριστερά του Κυρίου
Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Παιδείας, ο οποίος αφού άφησε αιχμές για το γεγονός ότι ενημερώθηκε για το περιεχόμενο της επιστολής του κ. Ιερώνυμου δια του ηλεκτρονικού τύπου, όπως είπε, τόνισε ότι «τα θέματα αυτά αποτελούν αντικείμενο επιστημονικού διαλόγου καθώς και ευρύτερου δημόσιου διαλόγου που πρέπει να γίνεται νηφάλια και ψύχραιμα και με στόχο να διδασκόμαστε όλοι από τα λάθη μας». Σε ό, τι αφορά τις προωθούμενες αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών, ο κ. Φίλης σημείωσε δε, πως «είναι ωφέλιμο να συζητούνται όχι με ανταλλαγή επιστολών αλλά στο πλαίσιο της θεσμικής συνεργασίας μεταξύ της Πολιτείας και της Εκκλησίας, όπως αυτή υλοποιήθηκε και υλοποιείται και με τη σειρά τακτικών συναντήσεων μεταξύ του αρχιεπισκόπου και του υπουργού Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων». Και κατέληξε: «Γνωρίζετε ότι είμαι πάντοτε ανοιχτός στο διάλογο και βεβαίως για συνάντηση μαζί σας».
Στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου πάντως τάχθηκαν οι ΑΝΕΛ οι οποίοι με μια λιτή, αλλά ενδεικτική της στάσης τους, ανακοίνωση ξεκαθάρισαν ότι «έχουν ταχθεί υπέρ των απόψεων της Εκκλησίας για το μάθημα των Θρησκευτικών» και προανήγγειλαν συνάντηση του Πάνου Καμμένου με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο την προσεχή Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία θα διεξαχθεί στη Βουλή η προ ημερησίας συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για την Παιδεία.
Ν. Βούτσης
Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί άλλη επιστολή του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση η οποία συνόδευε βιβλίο για τη δράση της Εκκλησίας στην κατοχή. Σε αυτή την επιστολή, ο αρχιεπίσκοπος σημείωνε ότι «ο τόμος περιέχει συγκλονιστικά στοιχεία για την Αντίσταση της Εκκλησίας μας την περίοδο της Κατοχής της πατρίδας μας και την προσφορά Αυτής προς το Έθνος και τον Λαό μας». Και συμπλήρωνε: «Μέσα στα χρόνια ο Λόγος της Αλήθειας υπερισχύει πάντα στη συλλογική μνήμη αλλά και στη χάραξη της πορείας του Εθνους μας έναντι των ανιστόρητων, συμπλεγματικών και προσβλητικών εν τέλει για την ίδια την κοινωνία μας απόψεων που μάλλον χωρίς συναίσθηση ατυχώς εκφέρονται. Παρακαλώ ιδιαιτέρως Κύριε Πρόεδρε όπως ενημερώσετε το Σώμα, για την έκδοση αυτή η οποία αποτυπώνει με ακρίβεια όλα όσα τα Αξιότιμα Μέλη του Κοινοβουλίου μας είναι ωφέλιμο να γνωρίζουν».
Απαντώντας στην πρώτη επιστολή, ο υπουργός Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημείωνε: «Αναφέρθηκα σε δύο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας, την Κατοχή και τη χούντα, και στον αρνητικό ρόλο που διαδραμάτισαν κορυφαίοι παράγοντες της επίσημης Εκκλησίας. Τα γεγονότα έχουν καταγραφεί, στην ιστορία και τη λαϊκή συνείδηση. Δεν χρειάζεται να αναλωθούμε σε μια ιδεολογική αντιπαράθεση για το παρελθόν. Το ζητούμενο είναι να βρούμε σημεία συνεννόησης για να βγει η χώρα από την κρίση, να βελτιωθεί στο σύνολό της η εκπαίδευση και να αναμορφωθεί το μάθημα των Θρησκευτικών, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες κοινωνικές και παιδαγωγικές προκλήσεις. Χωρίς κινήσεις αντιπερισπασμού, που ενισχύουν τον αναχρονισμό».
Στήριξη στον Νίκο Φίλη παρείχε χθες ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος επισήμανε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές στα Θρησκευτικά κινούνται σε μία κατεύθυνση για την οποία υπήρχαν ευρύτατες συναινέσεις. «Δεν είναι κάποιες νεοπαγείς απόψεις που έρχονται από τη σημερινή μόνο κυβέρνηση κι οπωσδήποτε αποτελούν ένα σύγχρονο, θετικό βήμα προσέγγισης και του μαθήματος των θρησκευτικών και άλλων πτυχών του θέματος», είπε ο κ. Βούτσης και συνέχισε: «Οι αποφάσεις σε αυτά τα ζητήματα, διότι δεν μιλάμε για τα κατηχητικά, αλλά για τα δημόσια σχολεία, είναι αποφάσεις της κυβέρνησης».
Στις 4 Οκτωβρίου
Αναμένεται... εξάψαλμος στην κρίσιμη Ιεραρχία
Κομβικές για τις εξελίξεις στο ζήτημα θα είναι οι αποφάσεις που θα λάβει η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία θα συνεδριάσει στις 4 Οκτωβρίου. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει δώσει ήδη το στίγμα της ομιλίας του κάνοντας λόγο για «επικίνδυνα και απαράδεκτα πράγματα» που θα προκαλέσουν «μεγάλη ζημιά στην παιδεία και στην κοινωνία και ρήξη στις σχέσεις της Εκκλησίας με την Πολιτεία». Υψηλούς τόνους κατά της κυβέρνησης έχει, επίσης, χρησιμοποιήσει ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, καλώντας «να αναλάβει τις ευθύνες του ο πρωθυπουργός και να μην ?παίζει κρυφτούλι? με τον κ. Φίλη. Και όχι μόνον ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος. Πρόταγμα του κόμματος των ΑΝΕΛ είναι η διατήρηση της ορθόδοξης ιδιοπροσωπίας του λαού μας».
Στην Ιεραρχία, πάντως, δεν αποκλείεται να ασκηθεί και κριτική στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι αντέδρασε ετεροχρονισμένα. Ήδη, ο μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, έχει τονίσει πως ο αρχιεπίσκοπος θα έπρεπε να είχε παρέμβει με τον τρόπο αυτό ένα χρόνο πριν, όταν το θέμα άρχισε να συζητείται. Επίσης, ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος ο οποίος, με αφορμή το νέο πρόγραμμα σπουδών στα Θρησκευτικά, αλλά και τη συζήτηση που άνοιξε περί κατάργησης της προσευχής στα σχολεία, έχει κάνει λόγο για «σύστημα αθεΐας» στο οποίο όμως η Εκκλησία δεν έχει αντιδράσει.
ΠΗΓΗ:  Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου