Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Με του έρωτα τις ευωδιές


Με του έρωτα τις ευωδιές

Αρχική 

 

 

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016, ώρα 9 μ.μ.
Με του έρωτα τις ευωδιές
Ένα ταξίδι μέσα από τραγούδια
μεγάλων συνθετών και ποιητών

  • Αλεξάνδρα Γκράβας, μεσόφωνος
  • Πέτρος Μπούρας, πιάνο
  • Συμμετέχει ο Δημήτρης Υφαντής
Μια συναυλία με τίτλο Με του έρωτα τις ευωδιές, ένα ταξίδι μέσα από τραγούδια μεγάλων συνθετών και ποιητών. Μελωδίες από την Ισπανία, την Γαλλία, την Λατινική Αμερική. Τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Σταύρου Ξαρχάκου, Γιάννη Μαρκόπουλου, Μάνου Λοΐζου, Λάκη Παππά κ.ά. θα συντροφεύσουν όσους ανηφορίσουν στο Ιτς Καλέ για να απολαύσουν το αυγουστιάτικο φεγγάρι πάνω από τα τείχη του Κάστρου μας.
Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Γερμανία, η μεσόφωνος Αλεξάνδρα Γκράβας έχει εμφανισθεί σε μεγάλα θέατρα σε Γερμανία, Mεγάλη Βρετανία, Βέλγιο, Αυστρία, Ισπανία, Σουηδία, Ολλανδία, Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία, Μαλαισία, Η.Π.Α., Καναδά, Ουγγαρία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Βραζιλία, Χιλή, Μεξικό και πρόσφατα στην Κίνα, όπου παρουσίασε το καινούριο της πρόγραμμα (2015/2016) «Greek Inspirations» / «Ελληνικές εμπνεύσεις».
Η διακριτή χροιά της φωνής της έχει εντυπωσιάσει βαθειά το κοινό, μουσικολόγους και μουσικοκριτικούς, οι οποίοι έχουν εκφραστεί με ενθουσιασμό για τις διεθνούς και Ελληνικού ρεπερτορίου ερμηνείες της. Με την Ελλάδα πάντα στην καρδιά της, στις συναυλίες της ανά τον κόσμο, αφιερώνει πάντα ένα κομμάτι των προγραμμάτων της στην ελληνική μουσική δημιουργία. Εμφανίσθηκε επίσης πλάι στον Μίκη Θεοδωράκη, σε συναυλίες του, στην Γερμανία και την Αγγλία. Αποκορύφωμα της συνεργασίας τους είναι η ηχογράφηση του συμφωνικού τραγουδιού Raven σε ποίηση Γιώργoυ Σεφέρη, το οποίο και κυκλοφορεί σε CD.
Τον Απρίλη του 2012 θριάμβευσε κατά την περιοδεία τα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη με τίτλο «C.P. CAVAFY in Music». Το 2013/2014 ταξίδεψε στην Λατινική Αμερική και την Ευρώπη με το πρόγραμμα «Greece in Poetry and Music». Εντυπωσίασε το κοινό της, όπως τον πρωθυπουργό του Βελγίου, στο Royal Theatre de Namur, και τον Placido Domingo, στο Palais de Bozar, στις Βρυξέλλες. Το τελευταίο της CD «On the wings of love – Songbook 1» κυκλοφορεί και στην Ελλάδα. (www.alexandragravas.com)


Ο Δημήτρης Υφαντής γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γιάννενα. Ξεκίνησε την μουσική στην ηλικία των 12 ετών παίζοντας στο μπουζούκι ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια. Φοίτησε στο Εκκλησιαστικό Λύκειο της Βελλάς, όπου διδάχτηκε τη βυζαντινή μουσική. Στα 21 του ξεκίνησε να τραγουδάει στα φοιτητικά στέκια των Ιωαννίνων έως τα 25 που μετακόμισε στην Αθήνα. Εκεί παρακολούθησε μαθήματα κλασικού τραγουδιού και μαθήματα ούτι με τον Χάικ Γιαζιτζιάν. Σήμερα παίζει πάνω από δέκα όργανα, έγχορδα και πνευστά, Ο Χάικ τον έφερε σε επαφή με την Δήμητρα Γαλάνη, η όποια έγινε η παραγωγός των δύο προσωπικών του δίσκων cd με τίτλους Από χώμα και νερό (1998) και Η μια ζωή μες την άλλη (2000). Συνεργάστηκε με σπουδαίους ερμηνευτές και δημιουργούς, όπως τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Νίκο Ξυδάκη, τη Μαρία Φαραντούρη, την Τάνια Τσανακλίδου, τον Μανώλη Λιδάκη, τον Ορφέα Περίδη, την Μέλινα Κανά, την Ελένη Τσαλιγοπούλου, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Λάκη Χαλκιά και πολλούς άλλους.
Το 2002 μαζί με την Ερωφίλη και το Νίκο Κουρουπάκη δημιούργησαν το φωνητικό σχήμα Τρίφωνο. Στα 11 χρόνια της παρουσίας του Τριφώνου, αποκόμισε ως τραγουδιστής και ως τραγουδοποιός δύο πλατινένιους και τρεις χρυσούς δίσκους. Ως μέλος του Τρίφωνου συνεργάστηκε επί δυόμιση χρόνια με τον Μίκη Θεοδωράκη και την Λαϊκή Ορχήστρα του. Έχει εμφανιστεί σε Αυστραλία, Τουρκία, Ιταλία, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Αργεντινή, ΗΠΑ, Κύπρο, Βέλγιο, ενώ στην Ελλάδα έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο Ηρώδειο και  σε μικρές και μεγάλες σκηνές. Το 2014 κυκλοφόρησε ο δίσκος του με τίτλο Κρασομηλιά, στον οποίο συμμετέχουν πάνω από 20 κορυφαίοι καλλιτέχνες.
Ο Πέτρος Μπούρας σπούδασε πιάνο στην Αθήνα (Δίπλωμα πιάνου με Βραβείο από τους Μουσικούς Ορίζοντες) και έχει παρακολουθήσει μαθήματα από σπουδαίους πιανίστες της εποχής μας. Έχει εργαστεί στην Εθνική Λυρική Σκηνή, ενώ έχει πραγματοποιήσει σειρά εμφανίσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπως σύμπραξη με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ως σολίστ, σειρά ατομικών ρεσιτάλ σε χώρους όπως το Palais de Beaux Arts των Βρυξελλών (μετά από πρόσκληση της Ε.Ε.) και με την Φιλαρμονική της Λιέγης καθώς και ρεσιτάλ μουσικής δωματίου. Στο πλαίσιο της ενασχόλησής του με την Κινηματογραφική Μουσική έχει συνεργαστεί με μουσικούς, όπως ο μαέστρος Ντιρκ Μπροσέ (Dirk Brossé) και ο μεγάλος Ιάπωνας συνθέτης Σιγκέρου Ουμεμπαγιάσι (Shigeru Umebayashi), ενώ έχει συνθέσει κομμάτια για ταινίες στο εξωτερικό. Έχει συμπράξει με τους μεγαλύτερους Έλληνες σολίστ, καθώς και με διεθνή ονόματα, όπως η φλαουτίστρια Jessica Quiñones, με την οποία έχει πραγματοποιήσει σειρά εμφανίσεων στην Αγγλία. Έχει συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις σε χώρους όπως το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» καθώς και σε δισκογραφικές δουλειές άλλων καλλιτεχνών από διαφορετικούς χώρους.
Εργάζεται ως καθηγητής πιάνου και μουσικής δωματίου, ενώ παράλληλα συνθέτει μουσική για παραστάσεις χορού και θεάτρου. Είναι κάτοχος Πτυχίου Ειδικού Αρμονίας και Αντίστιξης.
Ιτς Καλέ, Κάστρο Ιωαννίνων
Είσοδος ελεύθερη
Διοργάνωση: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων,
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου