Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Βάσεις 3 ταχυτήτων στις περιζήτητες σχολές


Βάσεις 3 ταχυτήτων στις περιζήτητες σχολές

ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Αναλυτικός πίνακας με τα μόρια εισαγωγής σε Νομικές, Πολυτεχνικές, Ιατρικές, Οικονομικές, Στρατιωτικές, Ψυχολογίας και Πληροφορικής

Με τρεις ταχύτητες αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής για τα περιζήτητα τμήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενώ πολλές πρωτοκλασάτες σχολές θα βρεθούν κάτω από το όριο των 18.000 μορίων.
Σύμφωνα με την τελευταία επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων και λίγες ημέρες πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις από το υπουργείο Παιδείας, φαίνεται πως η πορεία των βάσεων θα ακολουθήσει διαφορετικές κατευθύνσεις για συγκεκριμένες ομάδες σχολών.
Πιο συγκεκριμένα:

Υψηλόβαθμες: Αναμένεται πτώση των βάσεων σε όλες τις υψηλόβαθμες σχολές, με εξαίρεση τις Ιατρικές που εντάσσονται στο 3ο επιστημονικό πεδίο. Η πτώση θα αφορά σχολές Νομικής, Ψυχολογίας, Πολυτεχνικές, Οικονομικές και Πληροφορικής. Θα ξεκινήσει από τα 100 με 150 μόρια και θα φτάσει έως και τα 400 με 500 ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο στο οποίο εντάσσονται. Η πτώση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη για τα τμήματα που εδρεύουν σε περιφερειακά πανεπιστήμια.
Στρατιωτικές - Αστυνομικές: Στα περσινά επίπεδα, με μικρές αυξομειώσεις σε σχέση με το 2015, θα κινηθούν σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπαιδευτικών αναλυτών οι βάσεις εισαγωγής στις Αστυνομικές και Στρατιωτικές Σχολές. Σε αυτή την εξέλιξη συμβάλλει και το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες σχολές είναι από τις ελάχιστες που οδηγούν απευθείας στο Δημόσιο.
Ιατρικές Σχολές και παραϊατρικά τμήματα των ΤΕΙ: Την... ανηφόρα θα τραβήξουν οι βάσεις εισαγωγής σε όλες ανεξαιρέτως τις Ιατρικές Σχολές όσο και στα παραϊατρικά τμήματα των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων. Η άνοδος στις Ιατρικές που δεσπόζουν στο 3ο επιστημονικό πεδίο θα φτάσει σε κάποιες περιπτώσεις και τα 500 μόρια.
Μετά την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας, φαίνεται πως γίνεται προσπάθεια να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής εντός της ερχόμενης εβδομάδας, δηλαδή μεταξύ 22 και 26 Αυγούστου. Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας, πάντως, έχει φέτος διπλή δουλειά, καθώς εκτός από τις βάσεις εισαγωγής για την πλειονότητα των υποψηφίων που εγκαινίασαν το φετινό σύστημα των Πανελλαδικών (4+1 μαθήματα), έχουν και τους υποψηφίους που επέλεξαν να δοκιμάσουν την... τύχη τους με το παλαιό σύστημα.
Οπως προκύπτει από όλες τις τελευταίες εκτιμήσεις, φαίνεται ότι οι ευνοημένοι των Πανελλαδικών είναι όσοι στοχεύουν σε περιζήτητα-υψηλόβαθμα τμήματα που εντάσσονται στο 1ο, το 2ο και το 5ο επιστημονικό πεδίο, καθώς οι βάσεις θα καταγράψουν πτώση. Ετσι, με λιγότερα μόρια σε σχέση με πέρυσι θα εισαχθούν όσοι έχουν επιλέξει στο μηχανογραφικό Νομικές, Πολυτεχνικές, Φυσικομαθηματικές και Οικονομικές Σχολές. Οσον αφορά στα πάλαι ποτέ απλησίαστα Παιδαγωγικά, φαίνεται ότι φέτος θα βρεθούν στα... αζήτητα, και για κάποια από αυτά η βάση εισαγωγής θα κινηθεί ακόμη και κοντά στα 10.000 μόρια.
Αξίζει να επισημανθεί ότι λόγω της πτωτικής πορείας των βάσεων για την πλειονότητα των σχολών της ανώτατης εκπαίδευσης, αρκετά περιζήτητα τμήματα, τα οποία πέρυσι είχαν ξεπεράσει τα 18.000 μόρια, φέτος θα βρεθούν κάτω από το συγκεκριμένο «φράγμα».
Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου, του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ.λπ.
Οσον αφορά στις Αστυνομικές Σχολές, κοντά στα 18.100 με 18.200 μόρια αναμένεται να κινηθεί η βάση στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ στην Αστυφυλάκων δεν προβλέπεται σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας κοντά στα 16.100 μόρια.
Στις Στρατιωτικές, στη Σχολή Ευελπίδων (ΟΠΛΑ) η βάση θα κινηθεί κοντά στο όριο των 16.000 μορίων, ενώ στην Ευελπίδων (ΣΩΜΑΤΑ) φαίνεται πως θα πλησιάσει τα 17.350. Στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού η βάση δύσκολα θα ξεπεράσει τα 14.800.
Καθοριστικό ρόλο πάντως για τη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής θα παίξουν και οι επιλογές των υποψηφίων, έτσι όπως αποτυπώθηκαν στο μηχανογραφικό δελτίο. Στατιστικά στοιχεία για τις πρώτες προτιμήσεις δεν έχουν διαρρεύσει, θεωρείται όμως σίγουρο ότι η πλειονότητα των υποψηφίων δήλωσε σχολές με πρωταρχικό κριτήριο να εισαχθεί σε σχολές που εδρεύουν κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Ως εκ τούτου, τα τμήματα των μεγάλων αστικών κέντρων θα έχουν αυξημένο ανταγωνισμό σε σχέση με τα αντίστοιχα τμήματα που εδρεύουν σε περιφερειακά ιδρύματα και κυρίως σε πιο απομακρυσμένες περιοχές.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου