Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Μάνος Χατζιδάκις «Μεγάλος Ερωτικός»


Αρχική













Μάνος Χατζιδάκις «Μεγάλος Ερωτικός»
 
Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι θα πραγματοποιήσει το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών με την παρουσίαση του μεγάλου έργου του με τίτλο «Μεγάλος Ερωτικός», το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 8:30 μ.μ. στην αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος (ΖΠΑ).
 Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Ο Μάνος Χατζιδάκις γεννήθηκε στην Ξάνθη στις 23 Οκτωβρίου 1925.
Η μουσική του εκπαίδευση ξεκίνησε ήδη από τα τέσσερα του χρόνια κάνοντας μαθήματα πιάνου, ενώ παράλληλα εξασκήθηκε στο βιολί και στο ακορντεόν. Εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα με τη μητέρα του το 1932, ενώ λίγα χρόνια αργότερα το 1938 έχασε τον πατέρα του σε αεροπορικό δυστύχημα, και σε συνδυασμό με την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αναγκάστηκε να εργαστεί από αρκετά νεαρή ηλικία λόγω των οικονομικών δυσχερειών. Την περίοδο 1940 έως 1943 συνδέθηκε με καλλιτέχνες και διανοούμενους μεταξύ των οποίων, ο Νίκος Γκάτσος, οι ποιητές Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, Άγγελος Σικελιανός, και ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης. Η πρώτη εμφάνιση του Μάνου Χατζιδάκι ως συνθέτη πραγματοποιήθηκε το 1944 με τη συμμετοχή του στο έργο «Τελευταίος Ασπροκόρακας» του Αλέξη Σολωμού  στο Θέατρο Τέχνης. Η συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης διήρκησε περίπου 15 χρόνια και απέφερε μουσική για μεγάλο αριθμό έργων του σύγχρονου θεάτρου. Στα επόμενα χρόνια συνέθεσε μουσική για ελληνικές και ξένες ταινίες. Το 1950 η τραγωδός Μαρίκα Κοτοπούλη ανέθεσε στον Χατζιδάκι τη σύνθεση της μουσικής για τις Χοηφόρες από την Ορέστεια του Αισχύλου, κάτι που αποτέλεσε  την αρχή της ενασχόλησής του με τις αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες. Το 1963 έως 1966 διηύθυνε την Πειραματική Ορχήστρα Αθηνών, της οποίας ήταν ιδρυτής, και στο σύντομο χρονικό διάστημα της λειτουργίας της, δίνει 20 συναυλίες με πρώτες παρουσιάσεις δεκαπέντε έργων Ελλήνων συνθετών. Το 1966 ο Μάνος Χατζιδάκις επισκέφθηκε την Αμερική προκειμένου να ανεβάσει στο Broadway με τον Ζυλ Ντασέν και την Μελίνα Μερκούρη τη θεατρική διασκευή του «Ποτέ την Κυριακή». Με το πέρας της στρατιωτικής δικτατορίας διορίσθηκε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Λυρικής Σκηνής για το διάστημα 1975 έως 1977, ενώ την περίοδο 1975 έως 1982 ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας, καθώς, και Διευθυντή του Κρατικού ραδιοσταθμού Τρίτο Πρόγραμμα. Στα τέλη του 1989 ο Χατζιδάκις ίδρυσε την «Ορχήστρα των Χρωμάτων» με σκοπό να παρουσιάσει έργα που συνήθως δεν καλύπτονται από τις συμβατικές συμφωνικές ορχήστρες. Τέλος, το 1950 απέσπασε το μουσικό βραβείο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για τη μουσική της ταινίας «Το ποτάμι», ενώ το 1961 του απονεμήθηκε το βραβείο Oscar για το τραγούδι «Τα παιδία του Πειραιά».

Η περίοδος 1972 μέχρι και το τέλος της ζωής του Μάνου Χατζιδάκι, θεωρείται η περισσότερο ώριμη στη μουσική του σταδιοδρομία και σηματοδοτείται με την ηχογράφηση του «Μεγάλου Ερωτικού». Όταν εκείνος βρισκόταν στη Νέα Υόρκη και πληροφορήθηκε το θάνατο της ποιήτριας Μυρτιώτισσας (Θεώνη Δρακοπούλου) βρήκε ένα συγκινητικό της γράμμα, που του είχε στείλει παλιότερα, όταν νοσηλευόταν στο νοσοκομείο, παρακαλώντας τον να μελοποιήσει το ποίημα της «Σ’ αγαπώ». Ο συνθέτης είχε φιλικές σχέσεις με το γιό της ποιήτριας, Γιώργο Παππά, έναν καταξιωμένο ηθοποιό της εποχής και καθηγητή της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Ο Μάνος Χατζιδάκις αμέλησε να επισκεφθεί στο νοσοκομείο τη μητέρα του καλού του φίλου αλλά και να ικανοποιήσει το αίτημά της. Μετά το θάνατό της διακατεχόμενος από έντονο αίσθημα τύψεων ξεκίνησε να δουλεύει το έργο που θα αγκαλιάσει το «Σ’ αγαπώ», τον «Μεγάλο Ερωτικό». Το μεγάλο αυτό έργο αποτελείται από 11 μελοποιήσεις γνωστών συνθέσεων, όπως τα Άσμα Ασμάτων, Ερωφίλη, Μήδεια, Λιανοτράγουδα αλλά και ποιημάτων γνωστών Ελλήνων ποιητών, όπως η Σαπφώ, η Μυρτιώτισσα, ο Σολωμός, ο Καβάφης, ο Γκάτσος, ο Ελύτης και ο Σαραντάρης.
Τα μεγάλα αυτά έργα θα ερμηνεύσουν η Ειρήνη Δόβα, καθηγήτρια του Δημοτικού Ωδείου και ο Αχιλλέας Φρέστας, σπουδαστής του Δημοτικού Ωδείου, ενώ συνοδεύουν στο πιάνο η Γεωργία Αναστάση, συνεργάτης του Δημοτικού Ωδείου και στην κιθάρα ο Αλέξης Μπάγιας, καθηγητής του Δημοτικού Ωδείου.
            Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου